Prémium termékek elérhettő áron

Hogyan válasszak bukósisakot?

Néhány tudnivaló sisakvásárlás előtt

Ezzel a cikkel a sisakválasztásban, a helyes méret kiválasztásában szeretnénk segíteni neked.

Kérlek az egész cikket olvasd végig, több mindenről szó lesz:

 1. Sisakok típusai
 2. Állszíj csatok típusai (VIDEÓVAL!)
 3. A helyes méret (VIDEÓVAL!)

1. Sisakok típusai

Üzletünkben kizárólag közútra engedélyezett sisakok kaphatók, tehát a biztonsági követelményeknek mindegyik megfelel.

A választás előtt több szempontot is gondolj át - de kollégáink a helyszínen is örömmel segítenek.

 • Felhasználás módja: gondold át, milyen hosszú utakat fogsz megtenni, forgalomban vagy pályán - aszfaltos vagy krossz pályán?
 • Kényelem, csendesség: ha hosszabb túrákra is mész majd, érdemes prémium túrasisakot választani, ahol elsődleges a csendesség. Ne hagyatkozz a párezer forintos füldugóra, mert ha az van a füledben, akkor mi lesz a sisak-kommunikációval? Túrán ez elengedhetetlen.
 • Zárt, nyitott, vagy felnyitható: miindenki saját ízlése szerint választhat. A nyitott sisakok bukás esetén kevésbé védenek. Robogóhoz és utcai öltözékhez mégis sokan választják.
 • Cross/enduro, pálya, túra formák: vedd figyelembe a motorod stílusát, saját stílusod, a felszerelésed többi darabjának stílusát.
 • Kényelem, biztonság (például az állszíj csatjánál): ahogy a bőrruhával és a különböző protektorokkal vagyunk: minél nagyobb a biztonság, annál nehézkesebb a gyors és kényelmes használat. A DD-gyűrűs szíjat azért meg lehet tanulni használni, lásd a videóban (lentebb).
 • Felszereltség (pinlock párásodásgátló, beépített napszemüveg, kommunikáció, kivehető/mosható bélés, stb) - a lehetőségek tárháza végtelen.
 • És igen, az ár is számít. belépő szintű modellekkel gyekszünk a kisebb költségvetésű motorostársainkra is gondolni, amikor a választékot kialakítjuk.

Olvasd tovább az üzletünket bemutató fotó után :-)

Hogyan válasszak bukósisakot?

Készletünkben az általánosan keresett fajtákat kínáljuk (rákattintva azonnal listázzuk):

Úgyis személyes tetszésed alapján fogsz sisakfajtát választani, erre tehát kár további szót pazarolni.

Ennél azonban, főleg első sisak vásárlásakor, amikor még nincs rutinod (illetve elvárásod), fontosabb a helyes méret kiválasztása. Előtte kicsit az állszíjról, ha már megcsináltuk ezeket a videókat :)

2. Állszíjak típusai

Alapvetően kétféle létezik, a csatos (mint az autók biztonsági övének a csatja, csak sokkal kisebb) és a dupla D-gyűrűs.

A csatos állszíj többféle kivitelű lehet, de az közös bennük, hogy ha egyszer méretre állítottad, akkor nagyon egyszerűen be- és kicsatolhatod, ahogy az autóban is. (Kivéve, hogy itt nincs automatikus méretállítás és feszítés). Fontos, hogy időnként utánállítsd, ellenőrizd a méretet. A lötyögős szíj kényelmes, de nem sokat ér, ha lerepül a fejedről a sisak egy balesetnél. Tehát mindig legyen szoros! Ne azért válaszd ezt, mert laza is lehet! A méret beállítása gyártónként különféle mechanizmussal történhet.

A dupla D-gyűrűs szíj előnye az egyszerűsége. Nem tartalmaz bonyolult mechanikát, csak két gyűrűt: nem tud elromlani. Nem tud véletlenül kioldódni, illetve balesetnél nem tud beragadni: kioldható marad. A méretet nem kell előre- vagy utánállítani: a szíj meghúzásakor minden egyes alkalommal pontosan méretre állítod. Versenyen előírás (akár pályanapon is) a D-gyűrűs sisak. Hátránya azonban, hogy használatát meg kell szokni. Saját tapasztalat: 1-2 tükör előtti próba után úgy fog menni, ahogy autóban az öv: nem nézel oda, csak rutinból csinálod. 

A következő két videóban egyszer "kézből", egyszer pedig "fejen" mutatjuk meg a D-gyűrűs szíj használatát.

3. A helyes méret kiválasztása

Főleg azokhoz szólunk, aki először vásárol bukósisakot.

FONTOS! Ha egy sisak könnyen a fejedre megy, és viselése a próba során kényelmes(nek hiszed, érzed), akkor az a sisak NAGY!

Ha egy sisak egy (pár) ponton kifejezetten nyomja a fejedet, az állad vagy az orrod valahol a sisakhoz ér, akkor nem jó a formája (de nem biztos, hogy kicsi - a kicsi sisak rád sem megy!)

Mit kell érezned, ha egy sisak pont jó?

 • Érzésed szerint nehezen megy a fejedre. (A valóságban pont így kell hogy rád menjen - kicsit szorosan).
 • Ha az ujjadat "benne felejted", rád sem megy. A helyes felvételt a videóban nézd meg: a szíjat fogjuk, nem a sisakot.
 • Ha már a rajtad van, kicsit szorosnak érzed - de mindenütt egyformán szorosnak.
 • Elöl a homlokodnál akkor sem fér be az ujjad, ha hátulról előrenyomod a sisakot (másik kézzel). Lásd VIDEÓ.
 • Elfordítani, le-föl mozgatni csak picit tudod, amennyit "az arcbőröd enged" - a bőröddel együtt mozoghat, de rajtad nem csúszkálhat!
 • Hörcsög-teszt: nyisd szét a fogsorod, majd csukd össze. Ha most mindkét oldalon ráharaptál belül az arcodra, akkor a sisak jó. Ha nem így történt, akkor NAGY!
 • Ha valahol kifejezetten nyom, akkor - már Te is látod - nem kicsi a sisak, hiszen akkor fel se tudtad volna venni. Az viszont lehetséges, hogy nem a Te fejformádhoz illeszkedik. Válassz másik gyártót, típust, fajtát.

Az alábbi videóban először egy NAGY, majd egy HELYES méretű sisak próbáját mutatják be kolléganőink:

Bukósisakok a motoralkatresz.eu-nál

Gyere el hozzánk, kollégáink segítenek a választásban.

Fontos, hogy próbálni - higiéniai okokból, nem a COVID miatt! - csak motoros maszkban szabad (lásd a videót). Te sem szeretnél olyan sisakot hazavinni drága pénzért, amiben már 4 különböző ember hajszálai vannak :-) Kérlek hozz saját motoros maszkot, vagy vásárolj nálunk egyet. (Kölcsönözni nem tudunk).

Sisakjainkat, kiegészítőinket itt találod !