Prémium termékek elérhettő áron

Milyen láncot válasszak?

Gyakran merül fel a kérdés, hogy adott motorra milyen láncot érdemes feltenni, főleg ha a motor épp a lánc teljesítményhatárán van (pl 525VX-es lánc 102LE-s motorra).

 • A láncokat itt találod

  A láncokat itt találod

  Elsősorban DID láncokat kínálunk. Lánccsere esetén a lánckerekeket is mindenképpen cserére javasoljuk. Ha magad végzed a munkát, nálunk a szükséges szerszámokat is megtalálod. A gombra kattintva a láncokkal kapcsolatos termékkategóriát mutatjuk.

  Megnézem

Nézzük meg a leggyakoribb esetet utcai motoroknál

A láncokat ugye érdemes szettben, azaz lánckerekekkel együtt cserélni. A lánckerekek élettartama általában több, mint a láncoké, tehát a kerekek ki tudják szolgálni a hosszabb futási idejű láncot is. Ebből következik, hogyha az erősebb láncot veszi meg valaki, ritkábban kell lánckereket cserélni, így valamelyest összességében jobban jön ki. A láncok is kicsit túl vannak méretezve, tehát ha vesszük az előbbi példát a 100LE-s lánc valószínűleg bőven elbírja a 102LE-s motort is.

Viszont azt nem árt tudni, hogy maximumon használva a láncok is jobban öregednek, tehát ha valaki sportosan használja a motort és hosszú távban gondolkodik, neki valószínűleg jobban meg fogja érni az erősebb lánc. normál utcai körülmények között valószínűleg elég lesz a gyengébb is. Ha valaki nem ápolja, akkor pedig teljesen mindegy, mindkettő hamar megadja magát.

Összefoglalva, ha valaki csak rövidtávon gondolkodik előre, el akarja adni a motort, vagy tényleg finoman használja, akkor +5-10%-ig még ehet megéri neki a gyengébbik láncot megvennie, hosszú távon vagy sportos használat esetén viszont az erősebbik lesz az olcsóbbik megoldás.

 • Lánckereső

  Lánckereső

  Az egyszerűbb tájékozódást próbáltuk segíteni, amikor lefejlesztettük számotokra a lánckeresőnket. Hossz, típus, felhasználási terület, és egyéb paraméterek alapján tudod lekérdezni az adatbázisunkat.

  Lánckereső

Enduro és cross motoroknál már más a helyzet:

Érdemes tudni, hogy alapvetően ezekre a motorokra általában két féle lánc tehető fel, gyűrűs és gyűrű nélküli.
A gyűrű nélküli láncok nagyon gyakori ápolást igényelnek (kenés, tisztítás), mivel nincsen belső zsír, ami a csapokat kenje. Előnyük viszont, hogy nincs gyűrű, ami tönkremehet, mert a sár és a por ezeket a gyűrűket hamar kikezdi. Előny továbbá, hogy gördülési ellenállásuk kisebb a gyűrűs láncokénál, tehát úgymond plusz erő nyerhető velük. Ilyen láncokat főleg cross (DID 520ERT2) vagy versenycross (DID 520MX) motorokra szoktak feltenni.
Ezzel szemben a gyűrűs láncok élettartama alapból jóval hosszabb a gyűrű nélküli láncokénál, azonban a gyakori extrém körülmények hamar megölik a gyűrűket. Itt különösen fontos a tisztítás egy-egy kemény off-road szakasz után. Általában a DID 520VX2 láncát szokták ilyen célra használni endurokon.

Pálya- és versenycélokra

javasolt a DID speciálisan ilyen célra kifejlesztett láncait feltenni.

Ezek a DID 520 és 530 ERV szériájú nyúlásmentes extra kis gördülési ellenállással rendelkező láncai. Nem olcsók, viszont értékes lóerőket lehet nyerni velük.

Milyen láncot válasszak?

Milyen láncot válasszak? - Láncszerelő szerszám a választékunkbólLáncszerelő szerszám a választékunkból

Milyen láncot válasszak?