Prémium termékek elérhettő áron

Olajcsere: 10+1 okosság

Az olajcsere egyszerűnek tűnik, de azért nem árt rá felkészülni... 10+1 gondolat kövekezik kezdőknek(?). Nálunk mindent megtalálsz, ami kellhet, és az olajválasztásban is segítünk.

Olajcsere: 10+1 okosság


1. Milyen olajat válasszak?

Erre a kérdésre a legtöbb csoportban azonnal kapod a savat, de mégsem mindegy... nálunk 2T (kétütemú motorba való) és 4T (négyüteműbe való) olajokat is találsz különböző teljesítményszinttel és viszkozitással. Javasoljuk a gyári előírás betartását. A túl "híg" olaj sem jó! ("Veszek inkább jobbat"). 

 • Ha a motorod már csipegeti az olajat, érdemes lehet kicsit vastagabbat választani, de ezt a szerelőddel mindenképpen beszéld meg!

  Olajainkat itt találod

2. Olajszűrőt is cseréljek?

IGEN, az olajcserével egyidőben olajszűrőt is cserélj, akár előírja a gépkönyv, akár nem. ​

 • Keresd ki a motorodat, és mutatjuk, hogy milyen olajszűrő (vagy éppen fékbetét, lánc, és egyéb típusfüggő alkatrész) kell hozzá.

  Motorkereső

3. Olajszűrő-leszedő

Nem árt, ha van olajszűrő-leszedőd. Ebből olyat válassz, amivel hozzáférsz a szűrőhöz a saját motorodon. Végső esetben egy, a szűrő köré tekert és megszorított rongy is jó lehet. A szűrőn átszúrt csavarhúzót nem javasoljuk, balesetveszély és kifolyó olaj miatt

 • Ebben a keresésben olajszűrő-leszedőket, és a leszedést megkönnyítő hatlapfejű kiképzéssel ellátott olajszűrőket találsz.

  Olajszűrő-leszedők

4. Az olaj leengedése

A leengedés külön művészet, legalábbis amennyi elnyalt csavart láttunk már... Jó szerszámmal kezdj neki! Nagypapa zsiguli-szerszámkészletéből a rég szétnyílt, orosz 13-as kulcs nem lesz jó. Nézz utána, milyen szerszámra van szükséged. A hibás szerszám a jó csavart is tönkreteszi, aztán jöhet a kihajtó-szett meg az aluhegesztés...

Olajcsere: 10+1 okosság


5. A rézalátét minden alkalommal cserés!

A leengedőcsavar réz alátétje... filléres tétel, mégis nagyon fontos. A régit szedd le! Helyette újat tegyél fel! Ne tedd vissza a régit! Minden alkalommal cseréld. Fontos.

Magyarázat: a réz akkor tömít jól, amikor már "zömült", de még nincs sza***... izé, vacakká lapítva. Felveszi a két tömítendő felület formáját. Ugyanazt az alátétet ne használd még egyszer, hanem tegyél be frisset, ami ismét zömülni tud. Felveszi az alakokat (melyek most kicsit másként állnak egymáshoz képest - a régi alátét ezért már eresztene).

A mágneses csavar előnye, hogy magához vonzza a (mágnesezhető) törmeléket, "spént". A csavart tehát tisztítsd meg kiszedés után

 • Ebben a keresésben a szokásos méretű olajleeresztőkhöz használt tömítő rézalátéteket találod.

  Réz alátétek

6. Leengedő tálca legyen kéznél

Előre készülj akkora tálcával, amibe az összes olaj le tud folyni. Ha előtte járatod kicsit a motort, a meleg/híg olaj könnyebben lefolyik. De ne égesd meg magad!

Ha oldalsztenderen áll a motor, állítsd függőlegesbe, hogy a vége is kifolyjon. Utána óvatosan engedd vissza. (És a sztender ekkor még legyen lenyitva - nem vicc, előfordult...)

Olajcsere: 10+1 okosság


7. A csavart ne tépd meg!

A leeresztőcsavar visszarakásakor: !NE! száznegyven Nm-rel húzd meg!

Amikor a réz alátét már zömült (de még !nem! teljesen kilapult - lásd ötös pont), már kész is vagy. Szóval érzéssel!

 • Ha nem megy érzésre, akkor nyugodtan használj KICSI nyomatékkulcsot. Az értéket a gépkönyv szerinti Nm-re állítsd!

  KIS nyomatékkulcs

8. Az új olajszűrő felrakása

Az új olajszűrőt felrakás előtt kend meg egy pici olajjal (a menetnél és a gumi tömítésnél). Ma már gyárilag is van rajtuk anyag, de menj biztosra. Nehogy megtépd a leszedőszerszámmal! A nevében is benne van, hogy csak a leszedéshez kell.

Csak kézzel húzd meg erősen, illetve kövesd a gyártó előírásait.

(Nem a fedél alatt található szűrőbetétekről beszélünk, hanem az egyben cserélhető, menetes szűrőpatronokról).


9. Pontos mennyiség betöltése

Olaj betöltésekor kövesd a gépkönyv utasításait. Figyelj arra, hogy a kémlelőnyílás vagy a nívópálca

 • nem az oldalsztenderre döntött,
 • hanem a függőlegesen, pl. (közép)állványon álló motorra vonatkozik.

Ha oldalra döntött motoron nézed a szintet, alul- vagy túltöltheted! Kézzel függőlegesben tartott motor... igen, de ne borítsd magadra a szint-nézés közben.

 • Nem kötelező, de sokat segít egy hajlítható(!) tölcsér, például ez.

  Tölcsér

10. Ne töltsd túl!

Nincs olyan, hogy "inkább biztosra megyek" - a túltöltés is káros. Pontos mennyiséget tölts (a MIN és a MAX között ideális).

Fórumokban, csoportokban ezerszer elmondták, de mi is történik túltöltéskor? A forgattyús házban, ha több az olaj, akkor kevesebb "fölötte" a levegő (üres tér). Így a tervezetthez képest nagyobb lesz a kartergáz nyomása (pongyolán fogalmazva), aminek mindenféle rossz hatása van. Ezen kívűl a hajtókar-nagyfej is "mélyebben" merül az olajba, mint kellene, és felhabosítja azt.

Olajcsere: 10+1 okosság


11. Hová öntsem a fáradt olajat?

László egészítette ki a tíz pontunkat, egy FB-kommentben, ezzel a bónusszal.

Veszélyes hulladék a fáradt olaj és göngyölege: gépkocsi használt olaja és annak flakonja, illetve az olajszűrő is. Ezeket a hulladékudvarokban lehet leadni, esetleg MOL-benzinkúton. Forrás: fkf.hu. Akár az időszakos lomtalanítást is meg lehet várni, ÉS NEM a lommal együtt kirakni, hanem ilyenkor ideiglenes átvevőhelyeken lehet leadni a sütőolajat, motorolajat, festéket és más egyéb vegyi anyagot. Íme egy másik írás a témában.

Olajcsere: 10+1 okosság - A kép forrása: fkf.hu - a képen egy hulladékudvar látható.A kép forrása: fkf.hu - a képen egy hulladékudvar látható.