Prémium termékek elérhettő áron

Zárt cellás akkumulátorok első üzembe helyezése

Egyes akkumulátorokat felsavazatlanul (szárazon töltött állapotban) szállítanak, hogy az állásban ne veszítsenek töltöttségükből. Ezeket az akkumulátorokat fel kell savazni az első használat előtt. A felsavazást szakszerviz vagy akkumulátor szerviz tudja elvégezni. Az ilyen zárt cellás akkumulátoroknál a savat a cellákban lévő zselé szerű anyag felszívja, így innentől sav nem fog távozni az akkuból.

FIGYELEM! Az alábbi leírás csupán tájékoztató jellegű, csak saját felelősségre végezhető el, az üzembe állítást célszerű szakszervizben végeztetni, már csak a garancia miatt is.

A felsavazás alatt kötelező megfelelő védőfelszerelést viselni!!!

Ha mégis otthon szeretnénk elvégezni a megfelelő szaktudás megléte esetén első lépésként keressünk egy olyan jól szellőző helyet, ahol a keletkező gázok távozni tudnak. Az optimális hőfok 20°C. Semmiképpen se savazzuk fel az akkumulátort 10°C alatt vagy 30°C felett! A folyamat körülbelül fél napot vesz igénybe. A legjobb hely erre például egy garázs, a legjobb időpont pedig egyik este, és reggelre már készen is van. Ezután az akkut még célszerű a megfelelő töltőárammal 1-2 órán át tölteni a teljes kapacitás eléréséhez (ez meghosszabbítja az akku élettartamát!). A töltőáram legyen a kapacitás 1/10-e!

Zárt cellás akkumulátorok első üzembe helyezése - 1. lépés: az akkumulátort és a mellé csomagolt savat csomagoljuk ki.1. lépés: az akkumulátort és a mellé csomagolt savat csomagoljuk ki.

Zárt cellás akkumulátorok első üzembe helyezése - 2. lépés: az akkun lévő védőfóliát távolítsuk el.2. lépés: az akkun lévő védőfóliát távolítsuk el.

Zárt cellás akkumulátorok első üzembe helyezése - 3. lépés: a savon lévő védőműanyagot is távolítsuk el (a sav még le van fóliázva pluszban, tehát ettől még nem fog kifolyni belőle semmi).3. lépés: a savon lévő védőműanyagot is távolítsuk el (a sav még le van fóliázva pluszban, tehát ettől még nem fog kifolyni belőle semmi).

Zárt cellás akkumulátorok első üzembe helyezése - 4. lépés: a savat tegyük az akkumulátor megfelelő nyílásaiba, majd erősen nyomjuk rá, hogy a védőfóliák kiszakadjanak és a sav lefolyhasson az akkuba. Hagyjuk állni az egész rendszert 10-30°C között lehetőség szerint por, víz és magas párától védett, de jól szellőző helyen legalább 2, de inkább 3-4 órán át.4. lépés: a savat tegyük az akkumulátor megfelelő nyílásaiba, majd erősen nyomjuk rá, hogy a védőfóliák kiszakadjanak és a sav lefolyhasson az akkuba. Hagyjuk állni az egész rendszert 10-30°C között lehetőség szerint por, víz és magas párától védett, de jól szellőző helyen legalább 2, de inkább 3-4 órán át.

Zárt cellás akkumulátorok első üzembe helyezése - 5. lépés: miután az összes sav kifolyt a műanyag tartályokból, és hagytuk állni az akkut, a fekete zárókupakokat (melyeket a sav tetejéről vettünk le) helyezzük az akku szabad nyílásaira, majd kézzel nyomjuk rá, amíg a kupakok egy síkba nem kerülnek az akkuval. A fedeleket ütögetni, szabad kéznél nagyobb erővel nyomni tilos, mert az akkumulátor károsodhat!5. lépés: miután az összes sav kifolyt a műanyag tartályokból, és hagytuk állni az akkut, a fekete zárókupakokat (melyeket a sav tetejéről vettünk le) helyezzük az akku szabad nyílásaira, majd kézzel nyomjuk rá, amíg a kupakok egy síkba nem kerülnek az akkuval. A fedeleket ütögetni, szabad kéznél nagyobb erővel nyomni tilos, mert az akkumulátor károsodhat!

Zárt cellás akkumulátorok első üzembe helyezése - 6. lépés: megfelelő akkumulátor töltővel töltsük fel az akkut teljesen. A töltőfeszültség lehetőség szerint az akku kapacitásának 1/10-e legyen (például 12Ah esetén 1,2A), de semmiképpen se haladjuk meg az akku kapacitásának 1/5-ét! Feltöltés után az akku használatra kész!6. lépés: megfelelő akkumulátor töltővel töltsük fel az akkut teljesen. A töltőfeszültség lehetőség szerint az akku kapacitásának 1/10-e legyen (például 12Ah esetén 1,2A), de semmiképpen se haladjuk meg az akku kapacitásának 1/5-ét! Feltöltés után az akku használatra kész!