Prémium termékek elérhettő áron

A téli leállítás kellékei

A motorom téli tárolása

Ebben a cikkben azon szeretnénk végigmenni (és itt mindenki bőven 10+ éve motorozik), hogy mivel segítheted a motorodat a mínuszok átvészelésében.

Aki télen sem állítja le a motort, az ne is olvasson tovább - tudjuk, nagyon sokan egész évben használjátok.

Részletek a kép után - termékajánlóval együtt. Végülis ez egy webshop.

A téli leállítás kellékei

Szétfagy az akksi?

Nem, természetesen nem fagy szét az akksi. Az autóakksik sem fagynak szét, és azt sem szedjük ki az autóból mínusz húszban, igaz?

Ugyanakkor ezek sokkal kisebb, kevésbé strapabíró darabok, mint egy 100Ah-s dög. Mindenképpen jót teszel az akksinak, ha a téli leálláskor kiszereled. (Fűtött garázsban persze nem, de utcai / kerti tárolásnál igen). Ha már kiszerelted, tartsd mégiscsak fagymentes helyen (pince, garázs, kamra, szoba).

A hosszabb ideig álló akksit érdemes tölteni (akár a motorban hagytad, akár nem):

 • Folyamatosan is csepptöltőn tarthatod,
 • vagy időnként rátöltesz.
 • Akkutöltők

  Akkutöltők

  Itt találod az okostöltőinket, csepptöltőinket. Az okostöltők akár folyamatosan az akksin maradhatnak. (Ezügyben olvasd el a használatit, vagy kérd segítségünket).

  Akkutöltők

Belerohad a benzin?

Sajnos igen, a benzin bele tud kocsonyásodni a fúvókákba, úszóházba, de injektoros motornál is okozhat gondot. Azon kívül továbbra is fennáll a tank rozsdásodásának a veszélye. (Műanyag vagy alu tanknál természetesen nem!)

 • A rozsdásodás ellen védekezhetsz, ha csurig tankolod a motort. Csak a levegős résznél van ilyen veszély.
 • A kocsonyásodás ellen sajnos az sem véd, ha 100-as benzint tankolsz, mert már ezek is tartalmazzák azt az anyagot (csak kisebb arányban), ami ezt okozza. A megoldás az adalék!
 • Stabilizátor adalék

  Stabilizátor adalék

  Ezt ajánljuk a téli tároláshoz. Mondjuk a kúton betöltöd, és rátankolsz (ettől elkeveredik). Utána a hazaúton az anyag eljut az AC-be, úszóházba, befecskendezőfejekhez, fúvókákhoz - kinek mi van.

  Stabilizátor!

Kockás lesz a gumi?

Minden olyan járműnél, amit télire letárolnak (motor, lakókocsi, lakóautó) előjön ez a tulajok részéről. Hogy a talajjal érintkező ponton kilapul a gumi.

Személy szerint sosem láttunk ilyet. Ettől függetlenül, ha tényleg mindent meg akarsz adni a motornak, akkor erre két megoldás létezik:

 1. Időnként arrébb tolod, hogy máshol álljon a kerék. Ez ingyen van.
 2. Motoremelővel tehermentesíted a gumit. Ezt megvásárolhatod.
 • Emelők

  Emelők

  Itt első és hátsó emelőket is találsz, illetve az emelőhöz szükséges adaptereket és egyéb kellékeket.
  Arra azért gondolj, hogy az emelő használatához is kell egy kis hely. Ha nagyon ki vagy centizve a garázsban, vajon el fogsz férni?

  Motoremelők

Letakarjam, vagy sem?

Érdemes letakarni a motort. Akkor is, ha kint áll, de esetleg még a garázsban is (a por ellen).

Az esőn, hóban-fagyban pedig semmiképp se hagyd.

Nem fog alatta bepárásodni, és emiatt korrodálni, mert alulról nyitott és szellőzik. De a párához úgyis meleg kell, melegben pedig leveszed a ponyvát, mindent visszaszerelsz, és használod a motort, nem?

Ha már letakarod, gondolj a kipufogóra is. Vagy ha nem takarod le, legalább arra gondolj :-)
Mutatjuk!

 • Motortakaró ponyvák

  Motortakaró ponyvák

  Itt olcsótól a drágáig mindenféle takaróponyvát megtalálsz. A fényezés, az ülés és az egyéb részek épsége megér ennyit. Az esőt mindegyik lepergeti. (Ha valahol megül rajta a víz, azt azért érdemes leönteni róla!)

  Ponyvák
 • Kipufogó dugó

  Kipufogó dugó

  Ezeket a megnevezésük szerint is elsősorban MOSÁSHOZ ajánljuk. Egy rossz mozdulat a nagynyomásúval, és televágtad a kipufogót. (Azt már le se merjük írni, hogy ez a víz télen belefagy).
  Ha már van ilyened, csak egy mozdulat bedugni vele a kipufogót télire.
  Nem fog bepárásodni, mert mire jön a meleg idő, kiszeded.

  Kipufogó dugó

Garázsban áll?

Jól zárható a garázs?

Ha nem vagy benne 100%, vagy esetleg szabadon áll a motorod (igen, kertből is elviszik!), akkor gondold végig a biztonsági lehetőségeket.

Általában azt mondják, hogy az U-lakat a legbiztosabb, illetve valamihez oda kell láncolni a motort, hogy felemelve ne tudják bedobni egy furgonba.

Érdemes a pincét, tárolót, garázst (ahol a motorod van) bekötni a ház/lakás riasztórendszerébe. Nem vicc, mi ezt megcsináltuk a lakóparkban is. Lakásriasztót nem árulunk, de nézd meg a biztonsági cuccokat:

 • Lánc,lakat, rögzítés

  Lánc,lakat, rögzítés

  Ebben a leválogatásban nemcsak rögzítőláncokat, lakatot és U-lakatot találsz.
  Ha nincs mihez rögzítened a motort, akkor a betonba dübelezhető rögzítőszem vagy szemek felszerelését javasoljuk. Nálunk ezt is megtalálod!

  Lakatok