Prémium termékek elérhettő áron

K&N sportlégszűrők

Sokan tesznek sportlégszűrőt motorjukba a szebb hang vagy a nagyobb teljesítmény elérése érdekében. 2-3 szűrőcserét követően pedig árukat is behozzák. A sportlégszűrőn kívül, sportdob, valamint egy injektor-térkép írás is ajánlott ahhoz, hogy a legtöbb erőt kihozzuk a motorból.

Rossz-e a motornak?

Sokan állítják hogy a sportszűrő tönkreteszi a motort. Az enyém már több mint 50 ezer kilométert futott sportszűrővel és még gyári értéken van a kompresszió. Általában azok híresztelnek ilyeneket akik nem takarítják rendesen vagy láttak olyan motort amiben nem takarították.

A sportszűrő lényege, hogy a szűrést nem maga a szűrő végzi, hanem a szűrőn lévő olaj. A szűrő tulajdonképpen a hordozófelület, amin megragad az olaj. Ez rendszer a gyári papírszűrőknél több levegőt enged bejutni, ám ugyanolyan hatásfokkal dolgozik a szűrést illetően.

A probléma ott van, hogy a szűrőt elfelejtik tisztítani vagy rendesen befújni, ugyanis ha a szűrőn lévő olaj telítődik, romlik a leválasztási hatásfok, ezáltal több porrészecske fog a motorba jutni. Ez azonban rendszeres tisztítással elkerülhető.

Tisztítás

A sportszűrőket normál használat mellett 3-4 ezer kilométerenként tisztítani és olajozni kell. Extrém poros, homokos környezet esetén ez az intervallum természetesen jelentősen is csökkenhet.

A tisztítás menete:

  1. Vegyük ki a légszűrőt a motorból, majd mindkét oldalán fújjuk be K&N tisztítósprayvel jó alaposan. Hagyjuk állni 5-10 percet, hogy a folyadék hasson.
  2. Mossuk ki a szűrőt alacsony nyomású langyos vízzel jó alaposan míg gyári színe nem lesz.
  3. Hagyjuk magától megszáradni a szűrőt. (hajszárítózni vagy hasonló módon szárítani nem szabad, ez ugyanis károsíthatja a szűrő szerkezetét)
  4. Ha teljesen megszáradt a szűrő, mindkét oldalát jó alaposan és egyenletesen fújjuk be K&N légszűrőolajjal. Fontos hogy mindenhol be legyen fújva, éppen ezért piros színű az olaj, hogy könnyen ellenőrizhető legyen. Ezután visszatehető a szűrő a motorba.

K&N sportlégszűrők - K&N sportlégszűrőkK&N sportlégszűrők