Prémium termékek elérhettő áron

Láncok ápolása, cseréje

A láncot nem elég a megfelelő láncsprayvel fújogatni, időnként tisztítani is kell, ugyanis a láncspray a lerakódott koszt nem hozza le.

FIGYELEM! Alapvetően a motorhoz adott használati utasítás a mérvadó, jelen információk tapasztalaton alapulnak, felelősséget nem tudunk vállani értük!

Tisztítás

A közszájon forgó termékekkel ellentétben (brigéciol, gázolaj, féktisztító és egyéb nyalánkságok) a láncot az alábbi anyagokkal szabad tisztítani: petróleum, kerozin, lánctisztító spray.

Ezek az anyagok nem károsítják a gyűrűket, azonban a koszt elég jól oldják. Legmegfelelőbb ezek közül is a lánctisztító spray, de ez elég drága, ezért szokták használni előbbi kettőt is.

Ápolás

A láncokat időközönként láncspray-vel érdemes kenni. Ez egyrészt a láncszemek és a fogaskerekek közti kenést biztosítja, másrészt megóvja a láncot a korróziótól és ápolja a gyűrűket is. Fontos hogy tisztítás után azonnal fújjuk be jó alaposan a láncot.

A befújás akkor a legjobb ha a láncszemekre merőlegesen fújjuk a sprayt kívülről és/vagy belülről úgy, hogy a gumigyűrűket is érje. Akkor célszerű befújni ha már fényesek a szemek, és látszik hogy nincs rajtuk kenőanyag. Ennek intervalluma láncspraytől és használattól függően kb 200-800km.

 • Láncápolás, láncszerelés

  Láncápolás, láncszerelés

  Kínálatunkban megtalálod a Lánctisztítókat, lánckenőket, láncszerelő szerszámokat. Az isemert Scottoiler automatikus lánclajozoó berendezés és kiegészítői is elérhetőek.

  Megnézem

Automatikus olajozás

Különböző megoldások léteznek az automatikus, menet közbeni lánckenésre. Házilagos megoldások is elterjedtek (különböző mágnesszelepekkel, meghajlított injekcióstűvel, satöbbi). Természetesen "hivatalos" megoldás is létezik, ez a Scottoiler. 

 • Scottoiler láncolajozó

  Scottoiler láncolajozó

  Akár kormányról is vezérelhető a kenési beállítás. A kenőanyagot kis elektromos szivattyú juttatja a láncra, a vezérlőelektronika által megszabott mennyiségben. Nálunk az alapszettet és a különböző kiegészítőket, utántöltőket is megtalálod.

  Scottoiler keresés

Csere

A láncokat csak szettben, azaz lánckerekekkel, érdemes cserélni, ugyanis ezek egyszerre kopnak. Hiába tűnik a lánckerék még jó állapotúnak, ha ezeket nem cseréljük, a következő lánc sokkal rövidebb élettartamú lesz, ezáltal a spórolásból pénzkidobás lesz.

folytatás a képek után!

Láncok ápolása, cseréje - Mikor kell már nagyon láncot cserélni...Mikor kell már nagyon láncot cserélni...

Láncok ápolása, cseréje - Ez történhet, ha nem cseréljük időben... És ez még egy szerencsésebb eset...Ez történhet, ha nem cseréljük időben... És ez még egy szerencsésebb eset...

Sokan nem tudják mikor is csereérett egy lánc. Tévhit, hogy akkor, ha már nem lehet rajta feszíteni. A lánc cseréjén akkor kell gondolkodnunk ha ezek közül valamelyik teljesül:

 • A lánc szakaszosan megnyúlt: a kereket átforgatva a lánc egyik helyen feszes, másik helyen laza. Így már nem lehet megfelelően beállítani a lógást és a lánc könnyen elszakadhat.
 • A láncból kijött valami piros anyag: a láncon először helyenként, majd egyre több helyen látható piros elszíneződés, mely a szemekből jövő rozsda, amely a bekerült víz hatására keletkezik. Ez a gyűrűk elhasználódásának a jele. A kosz így be tud kerülni a szemek alá és nagyon gyors kopást eredményez.
 • A össze-vissza álló szemek: a láncon a szemek rendellenesen állnak és elég merevek. Általában a nem megfelelő tisztítás és kenés eredménye.
 • A lánc a hátsó lánckeréktől könnyen elemelhető: ha a hátsó lánckeréknél a láncot a keréktől könnyen el tudjuk elemlni, hogy majdnem kilátsszanak a fogak, akkor a lánc extrémen megnyúlt.

Tehát érdemes még időben lecserénli a láncot, ugyanis sajnos már nem egyszer találkoztam elszakadt lánccal, aminek a legjobb esetben is ötvenezer körül volt a javítási költsége.

Több mint valószínű, hogy a blokkból kiver egy darabot, és ez a legjobb eset. Rosszabb helyzetben a lábad vagy az utasod lábát trafálja el, vagy beszorul valamelyik lánckerékhez, aminek esés vagy blokkfelújítás a vége. Tehát ez nem játék, ha rossz a láncod, cseréld le!