Prémium termékek elérhettő áron

Téli motorozás, téli szerelés

Használod télen a motorodat?

 • IGEN, télen, hidegben is motorozok.

 • NEM, szezonon kívül lerakom a motort, van idő karbantartásra.

Téli motorozás, téli szerelés

"Télen, hidegben is motorozok"

Ha télen, nagy hidegben is kint vagy az utcán, akkor rutinosabb vagy, mint hogy bármi újat mondhatnék Neked.

Nem is vesztegetem a szót olyan dumára, amit már úgyis tudsz.

Szeretném megmutatni, hogy mi mindennel támogatjuk a munkádat / szórakozásodat e téren. (A linkek új ablakban nyílnak.)

 • Mindenféle meleg holmit találsz a Ruházat menüpontban, de a keresőt is használhatod a téli cuccok leválogatására.
 • A markolatfűtésekről külön cikket írtunk, termékajánlóval és két videóval. Ezt az anyagot itt találod.
 • Ha robogózol, a lábvédőkre rákeresve találsz termékeket.
 • Ha hidegben "alszik" a vas, akkor erős mínuszokban nem árt csepptöltőre rakni. Érezni fogod, hgy ez mikor szükséges. Akkutöltőinket itt találod
 • Az emelőt nem fogom rád tukmálni, ez nem függ ösze azzal, hogy télen is mész...
 • A ponyva azonban jól jöhet, és nem is drága. Ezeket itt találod. Már a legolcsóbbak is nagyon jók, csak figyelj a méretre. Ha eljössz hozzánk motorral, fel tudod próbálni, és ha nem volt jó a méret, kicseréljük Neked ott helyben (ha van méret!). Figyelj rá, hogy van "eleje és háta", a tükröknél kiszélesedik, a farokidomnál viszont nem.
 • Láncok, lakatok? Itt találod őket. Ha futárkodsz, tudjuk, hogy nem fogsz a lakattal vacakolni. De munkába járásnál jól jöhet. WD40-nel és hasonlókkal ne fújj a zárba (a gyújtáskapcsolóba méginkább ne), létezik külön grafitos zárolajozó. (De a kapcsolóba azt se!). Az olajozót barkácsboltban, autósboltban keresd. 

Veled vagyunk, és reméljük, hogy mihamarabb jön újra a tavaszi meleg!

Téli motorozás, téli szerelés

"Télen nem motorozok, ősztől tavaszig van időm a karbantartásra"

Természetesen nem tudom, hogy milyen a felkészültséged, és szét- majd össze tudsz fűzni egy modern négyhengeres motort, vagy a láncfeszítést is szervizben csináltatod.

Azt is tudom, hogy a szervizek kifejezetten nem szeretik, ha odaviszed a nálunk vásárolt cuccokat, és abból kell dolgozniuk.

Azt azért meg szeretném mutatni, hogy milyen kínálattal tudom segíteni a téli karbantartást.

1. Miért télen?!

Ha egy javítás félbeszakad és elhúzódik, várni kell az alkatrészre vagy szakemberre, akkor erre van 2-3 hónapod. Nyugisan meg tudod oldani. Senki se szereti, ha nyáron hetekig nincs motorja. Szóval ennyi a magyarázat a "téli karbantartásra". Ugyanezeket nyáron is csinálhatod, ha nem akarsz motorozni :-).

A linkek új ablakban nyílnak!

2. Megromolhat a benzin?

Régen ez totál hülyeség volt. DE! Ma már a 95-ös benzin etanoltartalma miatt az van, hogy 6 hónap alatt belerohad, belebüdösödik a nafta a tankba. Még rosszabb, hogy bele is zselésedik - nemcsak a tankba, de az AC-pumpába, a csövekbe, a karbiba vagy a befecskendezőbe. Hadd ne részletezzem.

Mit tehetsz? A 95-öst el kell haszálni, a maradékot le kell engedni/szívni. 100-as Racing benzinnel pedig feltankolni. Sajnos ez sem biztos, hogy jó lesz. Érdemes stabilizáló adalékot hozzáadni.. Járasd át, hogy mindenhol átvegye a 95-ös helyét a 100-as, de legalábbis kellően higítsa!

3. Folyadékok cseréje

Az összes folyadék, olaj egy menüpontban itt található.

 • A hűtőfolyadékot és egyéb, a hűtővel kapcsolatos termékeket itt találod. Ha már leengeded (valamilyen okból - de nem kötelező!), akkor az esetlegesen hibás kapcsológombát is ki tudod cserélni. Hogy mennyire fagyálló a fagyállód, azt a benzinkúton bemérik Neked. (Ehhez az kell, hogy hozzáférj a kiegyenlítő tartályhoz, és lehetőleg ne az üzemmeleg motor hűtősapkáját tekerd le, mert megéget a gőz!). Vízzel nem kell higítani (desztvízzel sem), használj tömény fagyállót. Keni az alkatrészeket (vízpumpa, termosztát).
 • Motorolajok az Olajkeresőben egyszerűen válogathatóak. Olajszűrő, légszűrő, gyertya pedig legegyszerűbben a Motorkeresőben, motortípus alapján található meg. (Ha megvan a saját motorod, állítsd a garázsodba - ehhez regisztrálnod kell - és legközelebb egyetlen kattintással megvan minden, ami szükséges).
 • Fékfolyadék itt található, ezt csak akkor cseréld önállóan, ha teljesen biztos vagy a dolgodban.

4. Lánc ápolása, cseréje

5. Elektomos rendszer

Ha nincs általad már ismert kontakthiba vagy egyéb probléma, akkor érdemes megnézni az akksin méhető feszültséget. Levett gyújtásnál 12V körül legyen, járó motornál pedig 14,2V vagy kicsivel fölötte. Alapjáraton és fordulaton is! Ha ez OK, akkor nincs egyéb teendő. Ki lehet szerelni az akksit, és felvinni a jó meleg szobába.

TIPP: Az indítás, töltés körüli probléma legtöbbször az akksi miatt van, ami nemcsak lemerülni tud. Cellazárlattól, szakadástól, belső kontakthibától kezdve mindenféle baja lehet. A motor és az összes csatlakozó teljes szétszerelése és a megőrülés előtt próbáld meg, hogy egy biztosan jó akksival (akár autóakksival) ráindítasz és kipróbálod. 

 • A kiszerelt akksira érdemes időnként rátölteni, de van, aki egyfolytában csepptöltőn tartja. Az okostöltők nem fogják túltölteni!
 • Akkutöltőket itt találsz.
 • Akksit a Motorkeresőn keresztül keress! Ha nincs ott a motorod, akkor akksikat egyébként itt találsz.

6. Egyéb kopó-fogyó alkatrészek, felszerelések

 • Fékbetéteket és féktárcsákat mindenféle összetétellel kínálunk. A választék nagyon nagy, de szerencsére nem kell húsz oldalt átlapoznod. A fékalkatrészeket is a Motorkeresőn keresztül keresd! Általában az a javaslatom, hogy utcára az utcait használd. Viccesen hangzik, de a pálya (verseny) fékek utcán megtréfálhatnak.
 • Telófelújításhoz találsz mindent: szimmeringeket, rugókat, olajokat, gumiharmonikát. Ha már hozzányúlsz, mehet a kormánycsapágy is esetleg.

Téli motorozás, téli szerelés