Láncok ápolása, cseréje

A láncot nem elég a megfelelő láncsprayvel fújogatni, időnként tisztítani is kell, ugyanis a láncspray a lerakódott koszt nem hozza le.

FIGYELEM! Alapvetően a motorhoz adott használati utasítás a mérvadó, jelen információk tapasztalaton alapulnak, felelősséget nem tudunk vállani értük!

 

Tisztítás

A közszájon forgó termékekkel ellentétben (brigéciol, gázolaj, féktisztító és egyéb nyalánkságok) a láncot az alábbi anyagokkal szabad tisztítani: petróleum, kerozin, lánctisztító spray.

Ezek az anyagok nem károsítják a gyűrűket, azonban a koszt elég jól oldják. Legmegfelelőbb ezek közül is a lánctisztító spray, de ez elég drága, ezért szokták használni előbbi kettőt is.

 

Ápolás

A láncokat időközönként láncspray-vel érdemes kenni. Ez egyrészt a láncszemek és a fogaskerekek közti kenést biztosítja, másrészt megóvja a láncot a korróziótól és ápolja a gyűrűket is. Fontos hogy tisztítás után azonnal fújjuk be jó alaposan a láncot.

A befújás akkor a legjobb ha a láncszemekre merőlegesen fújjuk a sprayt kívülről és/vagy belülről úgy, hogy a gumigyűrűket is érje. Akkor célszerű befújni ha már fényesek a szemek, és látszik hogy nincs rajtuk kenőanyag. Ennek intervalluma láncspraytől és használattól függően kb 200-800km.

 

Csere

A láncokat csak szettben, azaz lánckerekekkel, érdemes cserélni, ugyanis ezek egyszerre kopnak. Hiába tűnik a lánckerék még jó állapotúnak, ha ezeket nem cseréljük, a következő lánc sokkal rövidebb élettartamú lesz, ezáltal a spórolásból pénzkidobás lesz.
 

Sokan nem tudják mikor is csereérett egy lánc. Tévhit, hogy akkor, ha már nem lehet rajta feszíteni. A lánc cseréjén akkor kell gondolkodnunk ha ezek közül valamelyik teljesül:

  • A lánc szakaszosan megnyúlt: a kereket átforgatva a lánc egyik helyen feszes, másik helyen laza. Így már nem lehet megfelelően beállítani a lógást és a lánc könnyen elszakadhat.
  • A láncból kijött valami piros anyag: a láncon először helyenként, majd egyre több helyen látható piros elszíneződés, mely a szemekből jövő rozsda, amely a bekerült víz hatására keletkezik. Ez a gyűrűk elhasználódásának a jele. A kosz így be tud kerülni a szemek alá és nagyon gyors kopást eredményez.
  • A össze-vissza álló szemek: a láncon a szemek rendellenesen állnak és elég merevek. Általában a nem megfelelő tisztítás és kenés eredménye.
  • A lánc a hátsó lánckeréktől könnyen elemelhető: ha a hátsó lánckeréknél a láncot a keréktől könnyen el tudjuk elemlni, hogy majdnem kilátsszanak a fogak, akkor a lánc extrémen megnyúlt.

Tehát érdemes még időben lecserénli a láncot, ugyanis sajnos már nem egyszer találkoztam elszakadt lánccal, aminek a legjobb esetben is ötvenezer körül volt a javítási költsége.

Több mint valószínű, hogy a blokkból kiver egy darabot, és ez a legjobb eset. Rosszabb helyzetben a lábad vagy az utasod lábát trafálja el, vagy beszorul valamelyik lánckerékhez, aminek esés vagy blokkfelújítás a vége. Tehát ez nem játék, ha rossz a láncod, cseréld le!

 

 
Láncok ápolása, cseréje - DID ZVMX lánc

DID ZVMX lánc

Láncok ápolása, cseréje - Mikor kell már nagyon láncot cserélni...

Mikor kell már nagyon láncot cserélni...

Láncok ápolása, cseréje - Ez történhet, ha nem cseréljük időben... És ez még egy szerencsésebb eset...

Ez történhet, ha nem cseréljük időben... És ez még egy szerencsésebb eset...